ISO 22000
Élelmiszerbiztonság Irányítási Rendszer
Az ISO 22000 egy nemzetközi szabvány, amely az Élelmiszerbiztonság Irányítási Rendszer (ÉBIR) követelményeit írja le. A szabvány összhangban van az ISO 9001 és HACCP előírásaival, azokat integrálja és kiegészíti az ÉBIR sajátos elvárásainak megfelelően.
Az ÉBIR-t az élelmiszerlánc bármely elemével foglalkozó szervezet alkalmazhatja. Ezek lehetnek mezőgazdasági növénytermelők, vagy állattenyésztők, élelmiszer- előállítók, vendéglátóipari egységek, csomagolóanyag-gyártók, vagy akár élelmiszeripari gépgyártók.
Az ÉBIR bevezetése és működtetése - többek között - az alábbi előnyökkel jár:
• az ÉBIR követelményeit meghatározó ISO 22000 számú szabvány nemzetközileg elismert, és az IFS/BRC rendszerkövetelményeket is integrálja;
• biztosítja a vevői igényeknek, valamint a jogi előírásoknak megfelelő minőségi, biztonságos termékek előállítását és szállítását;• a rendszer folyamatainak javítása útján növekvő hatékonyságot és csökkenő működési költségeket eredményez;
• az ÉBIR folyamatainak javításának, illetve hatékonyságának növelése analóg az ISO 9001-nél is alkalmazott PDCA filozófiával;
• a kapcsolatok javulása az érdekelt köröknél (beszállítók, munkatársak, vevők);
• a termék egyenletesen jó minősége és nyomon követése által javul a kockázatkezelés;
• a megfelelőség az elfogadott jogszabályok és szabványok szerinti igazoló dokumentumok által biztosított;
• az ISO 22000-es szabvány magába foglalja az ISO 9001-es szabvány követel¬mények túlnyomó részét, így a meglévő minőségirányítási rendszer viszonylag kis idő-, és költségráfordítással továbbfejleszthető az ÉBIR-be.