HACCP
Hazard Analysis and Critical Control Points - Veszélyelemzés és Kritikus Ellenőrzőpontok
A HACCP-rendszer célja az élelmiszer-biztonság elérése.
A HACCP egy élelmiszerbiztonsági és gyógyszerészeti biztonsági rendszer, amely a fizikai, kémiai és biológiai veszélyek megelőzésének eszköze. Célja nem a késztermék ellenőrzése.
A HACCP-t túlnyomórészt az élelmiszeriparban alkalmazzák, hogy felmérjék a potenciális élelmiszerbiztonsági veszélyeket, valamint, hogy intézkedéseket hozzanak ezen kockázatok csökkentésére. A rendszer a gyártás és előkészítés valamennyi fázisára kiterjed, beleértve a csomagolást, szállítást, stb.
Az USA jogszabályai több élelmiszerterméknél előírják a HACCP kötelező alkalmazását.
A HACCP nemzetközileg elismert rendszer, mely egyesíti a hagyományos vizsgálati módszereket és a modern, tudományos alapokon nyugvó, élelmiszerbiztonsági rendszereket. Kockázatelemzésen alapul. A HACCP-alapú tervezés mind az ipar, mind a kormányzati szervek részére fontos, mivel előírja a biztonságos élelmiszer-termelési gyakorlatot, illetve ennek ellenőrzését.
A HACCP-t egyre gyakrabban alkalmazzák más, az élelmiszeripartól eltérő más ágazatokban is, mint például a kozmetikumokat előállító üzemekben és a gyógyszeriparban. A rendszer a hagyományos termék-, illetve minőségellenőrzési módszerekkel ellentétben arra törekszik, hogy szabályozza a termékek gyártásának biztonságos feltételeit.